İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 52 Maddesi Nedir

4857 sayılı İş Kanunu 53. maddesi nedir?

Makalelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 53 Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez. Bu kanunun ücretli yıllık izin hakkındaki hükümleri, nitelikleri gereği bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya faaliyetleri yürüten işçilere uygulanmaz.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı İş Kanunu 54. madde nedir?

‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.

4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?

İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.

4857 sayılı İş Kanunu 56 maddesi nedir?

MADDE 56. – Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin, 53 üncü maddede belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli olarak verilmesi zorunludur. Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşmasıyla en çok üç bölüme ayrılabilir ve bu bölümlerden biri on günden az olamaz.

2024 İşçi Hakları Nelerdir?

Çalışan hakları; sosyal güvenlik ve ikramiye ödemeleri. Çalışanın işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı. Yeni bir iş arıyorum. Bir haftalık dinlenme hakkı arıyorum. 21 Temmuz 2024

İşçinin haklı fesih sebepleri nelerdir?

Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; sağlık sebepleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması halleri ve nihayet zorlayıcı sebepler nedeniyle iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir.

4857 sayılı kanun kapsamı dışında olanlar kimlerdir?

Buna göre pilot, hostes, makinist ve telsiz operatörü gibi uçuş personeli İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.

4857 sayılı İş Kanunu 48 maddesi nedir?

Çalışanlar için geçici iş göremezlik tazminatının ödenmesi gerektiğinde, ulusal bayram, genel tatil ve geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatiller, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya fonlar tarafından ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.

4857 sayılı iş kanununun 25. maddesi nedir?

İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesi uyarınca sağlık nedenleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.

4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.

4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri normalde haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerindeki haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır. Yer altı madenlerinde çalışan işçilerin çalışma saatleri; Günde en fazla yedi buçuk saat, haftada en fazla otuz yedi buçuk saattir.

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

53 Madde Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesine göre hak yoksunluğu, genel olarak, kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm olunan durumda, cezanın infazı tamamlanıncaya kadar bazı hakların kullanılamaması anlamına gelmektedir.

50 yaş üstünün yıllık izni kaç gün?

50 yaşından itibaren yıllık izin süresi ne kadardır? 50 yaş üstü çalışanlar için yıllık izin en az 20 gündür. İşyerinde 5 yıldan az çalışmış bir çalışan için yıllık izin normalde 14 gündür. Ancak çalışan 50 yaş üstü ise yıllık izin en az 20 gün olmalıdır.

30 günlük yıllık izin ne zaman hak edilir?

Maddede, “Memurların yıllık izin süresi, bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlara yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gündür.” denilmektedir.

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir