İçeriğe geç

Bidar Sözlük Anlamı Nedir

Bidar anlami ne?

Bidar, Arapça kökenli bir isim olup “kader” veya “alın yazısı” anlamına gelmektedir.

Bidar ne demek TDK?

Uyanık, uyumuyor, uykusuz.

Bidar ne demek Osmanlıca?

Farsçada dar kelimesi uyku anlamına gelir. Bidar ise hem uykusuz hem uyanık anlamına gelir.

Bidar ne demek Osmanlıca?

Bidar, Arapça kökenli bir isim olup “kader” veya “yazgı” anlamına gelir. Bu isim genellikle kaderin ve hayatın değişmeyen yönlerini ifade etmek için kullanılır.

Bilici soyadının anlamı nedir?

Türkçe. ve hitabet. Bilgili, alim: Ya bilen ol, ya öğrenen ol, ya da dinleyen, dördüncüsü olma, yoksa helak olursun. (Hadis tercümesi – T.S.)

Belur ismi ne demek?

Belur: Kristal, kristalden yapılmış. Benan: Parmak uçları. Benay: Ben ayım, ay gibiyim. Benek: Şerefli bir kadın.

Zabit ne anlama gelir?

Officer kelimesinin anlamı denizci veya yüksek rütbeli asker olarak bilinir. “Elektrik görevlisi nedir?” sorusuna şu şekilde cevap verilebilir: Büyük yolcu gemileri veya kargo gemileri gibi deniz araçlarının elektrik sistemlerinden sorumlu olan kişiye verilen isimdir.

Kuter ne demek TDK?

Cuter adı verilen bir tekneden (masa) ve teknenin üzerine dikey olarak yerleştirilmiş ve farklı hızlarda dönen 2-3-4 veya 6 bıçaktan oluşan bir bıçak setinden oluşur. Bıçaklar kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Yağlı ve dondurulmuş etler için farklı bıçaklar kullanılır.

Kaban ne demek TDK?

cabannu < Ar. kabā') Kalın kumaştan yapılmış, kapşonlu veya kapşonsuz, paltodan kısa, ceketten uzun bir giysi.

Bahir ne demek Osmanlıca?

Bahir (bahr ve çoğulu buhûr), “deniz; büyük nehir ve suyun bol miktarda toplandığı yer, vb.” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Anlamı. Terim olarak anlamını, birçok ve farklı ölçüleri içerdiği ve temsil ettiği için kazanmış olmalı. Bu anlamda ve terminoloji olarak, Bahir için çeşitli eşanlamlılar kullanılmıştır.

Cibayet ne demek Osmanlıca?

Câbi, Osmanlı döneminde vergi ve gelir toplayan kişilerdir. “Toplamak” anlamına gelen “to cibayet” kökünden gelir. Vakıf toplayıcısı, Osmanlı İmparatorluğu’nda buna uygun olarak kullanılan bir terimdir.

Ziba Osmanlıca ne demek?

Osmanlı Türkçesi [1] güzeldir.

Yasub ne demek Osmanlıca?

1. Arı-efendi. 2. Baş, reis: Ya’sûba olan ve ferman çıkaran biz / Mezhebimiz tek dilli Ser-tâ-ser (Şinâsî) oldu.

Cibal ne demek Osmanlıca?

Cibal (Farsça: جبال), doğuda Kebir Çölü, güneydoğuda Fars, batı ve güneybatıda Irak-ı Arab, kuzeybatıda Azerbaycan ve kuzeyde Elbrus Dağı ile çevrili bir bölgedir. Cibal kelimesi Arapça kökenli çoğul bir kelimedir ve “dağlar” anlamına gelir. Ayrıca Zagros Dağları’na da dağlar olarak atıfta bulunur.

Bâki ne demek Osmanlıca?

Ebedî kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) Bunun dışında (Ebedîlik, Bâki-i Zülcelal’e mahsus olduğundan ve Ebedî’nin isimleri de ebedî olduğundan ve Ebedî’nin aynaları da Ebedî’nin rengi ve hâkimiyeti üzerinde sayılarak bir nevi ebedîliğe kavuştuklarından.

Bayaktan ne demek TDK?

İsim. [1] (argüman) (Adana, Çorum lehçesi) hemen şimdi, hemen şimdi, hemen şimdi.

Kotar ne demek TDK?

kotar- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kudtur – veya kutur – “dökmek, kaptan kaba aktarmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *kud- “dökmek” biçiminden, Türkçe-Türkçe eki +tUr- ile türetilmiştir.

Dundar ne demek TDK?

“Dündar” isminin anlamı Türkçe kökenli olup “dün” (geçmiş) ve “dar” (güçlü, sağlam) kelimelerinden oluşmuştur. Bu isim genellikle “sağlam ve güçlü bir geçmişe sahip olan”, “geçmişten güç alan” veya “sağlam ve güçlü bir geçmişe sahip olan” anlamına gelir.

Berit ne demek TDK?

Kelime; sözleşme, antlaşma, anlaşma ve ahit anlamına gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir