Hangi durumda aşı yapılmaz?
Yapılmaması gereken durumlar: Orta veya ağır hastalığı olan çocuklara iyileşene kadar aşı yapılmamalıdır. Soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda aşı yapılır, aşıdan sonra şiddetli alerjik reaksiyon gösteren çocuklara veya sinir sistemi belirtileri gösteren çocuklara tekrar aşı yapılmamalıdır.
Çocuklar hastayken neden aşı yapılmaz?
Bir çocuğun şiddetli ateşli bir hastalığı varsa aşının ek olası yan etkilerinden kaçınmak için aşılamanın ertelenmesi gerektiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Bu uygulama ayrıca hastalık belirtilerinin aşıya atfedilmesini de önler.
Ateşi olan çocuğa aşı yapılır mı?
Ateşiniz veya enfeksiyonunuz varsa aşı ertelenecektir. Hafif ateş aşıya engel değildir.
Enfeksiyon durumunda aşı yapılır mı?
Difteri, boğmaca ve tetanos aşısı (Dpt). Aşı en az bir ay arayla yapılır. Çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa aşı ertelenir.
Bebeklere neden aşı yapılmamalı?
Küçük bir bebeğe çok fazla aşı yapılırsa (ve çok sayıda ve farklı antijen verilirse), bu bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyebilir ve birçok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika birçok yabancı antijenle karşılaşır. Annenin vücudundan ve çevreden gelen birçok mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.
2 yaş aşısı gecikirse ne olur?
Ancak, iki yaşındaki çocuklara aşının belirli bir zamanda uygulanması, çocuğun sağlığını etkili bir şekilde korumak için çok önemlidir. İki yaşındaki çocuğun aşılanması gecikirse, sağlık uzmanı bunu değerlendirebilir ve yeni bir aşı tarihi belirleyebilir.
Hasta olan çocuğa aşı yapılır mı?
Hasta bir çocuğa aşı yapılabilir mi? Ateşi olmayan basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşıya engel değildir. Hastalıktan kurtulan veya antibiyotik kullanan bir çocuk aşıya engel değildir. Bu karar, çocuğunuzu aşıdan önce muayene eden doktor tarafından verilir.
İshal olan bebeğe aşı yapılır mı?
Rotavirüs aşısı ishalli bebekler için önerilir. Aşılama, daha sonra oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için gereklidir. Bazen ishal ve kusma hafif semptomlara neden olabilir.
Bebek hastayken rota aşısı yapılır mı?
Hafif hastalığı olan bebekler aşı olabilir. Orta veya şiddetli hastalığı olan bebekler iyileşene kadar beklemelidir. Buna orta veya şiddetli ishal veya kusması olan bebekler de dahildir. Bir risk olabilir.
Aşı ateşi havale yapar mı?
Çok nadir görülen ciddi yan etkiler şunlardır: ağlama nöbetleri kendiliğinden durur, ateşli nöbetler uzun vadede epilepsiye yol açmaz, epilepsi olarak da adlandırılır. İyi prognozlu bir hastalıktır.
Aşı gecikirse ne olur?
Aşılama 4 ay geciktirilirse bebeğin vücudu aşı ile önlenen hastalıklara karşı direnç kazanamayabilir. Aynı zamanda vücut bir sonraki dönemde aşıya karşı direnç oluşturamamış olabilir. Bu durumlar bebeğin bağışıklık sisteminde bozukluklara yol açabilir.
Aşı vurulduktan kaç saat sonra ateş çıkar?
Ateş genellikle ilk 24 saatte başlar. 48-72 saat sürebilir. Bazı aşılardan sonra, özellikle karma aşılardan sonra, vakaların %20-40’ında ateş görülebilir.
Aşı zamanında yapılmazsa ne olur?
Çocukların eksik aşılandığı tespit edilirse, aşıları yaşlarına göre tamamlanacaktır. Aşı yapılmazsa ne olur? Aşı yapılmazsa, aşıyla önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı artacaktır. Aşı, hastalıkların yayılmasını önler.
4 yaş aşısı tehlikeli mi?
Bu aşılar genellikle çocuklara yapılan rutin aşılardır ve çocuğun sağlığını korumak için önemlidir. 4 yıllık aşı zararlı bir aşı değildir, ancak bazı yan etkileri vardır.
13 yaş aşısı yapılmazsa ne olur?
13 yaşındaki çocuk her 10 yılda bir aşılanmalıdır. Aşı son kullanma tarihinden sonra uygulanmazsa tetanos kapma riski artar.
Hangi aşılar aynı anda yapılmaz?
Farklı aşılar aynı anda yapılabilir mi? Evet, birçok aşı aynı anda yapılabilir. Eğer inaktif aşılar aynı anda yapılmazsa, farklı zaman aralıklarında yapılmasında bir sakınca yoktur. Ancak canlı aşılar, özellikle cilde uygulanan iki canlı aşı aynı anda veya bir ay arayla yapılmalıdır.
Aşı zararı var mı?
Aşılar son derece güvenli biyolojik ürünlerdir, ancak herhangi bir ilaç gibi yan etkilere neden olabilirler. Bu yan etkilerin çoğu hafiftir, örneğin hafif ateş, kızarıklık, şişlik ve aşının uygulandığı yerde ağrı. Bu yan etkiler yalnızca birkaç gün sürer ve tedavi edilebilir.
Aşı damara yapılırsa ne olur?
Kan gelirse yeni bir doz alınır ve yeni bir enjeksiyon yeri belirlenir. Kan yoksa enjeksiyonu yapabilir. Enjeksiyon yavaş yapılmalıdır.
Bebeğe aşı yaptırmamak suç mu?
Aslında söz konusu yasalar genel bir aşılama zorunluluğu için herhangi bir yetkilendirme içermemektedir. Bu nedenle zorunlu aşılama için yasal bir dayanak yoktur ve zorunlu aşılama ancak yasayla açıkça düzenlenirse uygulanabilir.