Latife Osmanlıca ne demek?
Sözlükte “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte” anlamlarına gelen Latife (çoğulu letâif), sözle anlatılması zor, ince bir anlamı olan bir kavram, gönülde doğan bir duygu; güldürecek tuhaf bir söz ve tuhaf bir hikâyeyi ifade eder.
Latife ne demek?
Latife kelimesi TDK’ya göre genel olarak “şaka” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin anlamını açıklamak gerekirse; Küçük ve tatlı bir şaka olarak söylenebilir. Ayrıca muhatabı rahatsız etmeyen, naif ve nazik bir şekilde işlenen şakalar olduğu da söylenebilir.
Latife Arapça ne anlama gelir?
Latif kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Latif” kelimesinden türemiştir ve “incelikli, hoş, zarif, nüktedan” anlamına gelir.
Latife dini anlamda ne demek?
İnsandaki ilahi özü ifade eden bir Sufi terimi. İnsanın özüne, kendisine, ilahi lütfa, kötü alışkanlıkların ve aşağılık arzuların kaynağına atıfta bulunan bir terim.
Latife ne kökenli?
Oysa hoş, nazik, yumuşak anlamına gelen Latife ismi Arapça kökenlidir.
Latife ne demek hukuk?
Latife beyanı (şaka beyanı): Şaka yoluyla yapılan bir niyet beyanıdır. Şaka beyanını karşı taraf anlayamazsa hukuki işlem yapılabilir.
Latife eş anlamlısı nedir?
Birini güldürmek ve eğlendirmek için kullanılan kelimelere şaka denir. Cümlede wit yerine, ıslak şaka veya el şakası gibi birçok türü olan bir şaka da kullanılabilir.
Latife ismi Kur’an’da geçiyor mu?
Latif ismi Kur’an-ı Kerim’de yedi defa geçmektedir.
Hoş latife ne demek?
[1] Şaka, mizah.
Latif isminin anlamı nedir?
Al-Latif ismi, her şeyin inceliklerini ayrıntılı olarak bilen anlamına gelir. Allah, kullarına umulmadık şekillerde iyilik getirendir. Her şeyin inceliklerini bilir, yüce Allah’ın sonsuz bir bilgeliği vardır. Allah, sonsuz merhametin sahibidir ve kullarına bol miktarda merhamet bahşedendir.
İnsanda kaç latife vardır?
İnsan on latîfeden (letaif-i aşara) yaratılmıştır: Kalb, akıl, sır, hafi, ahfa; nefis, ateş, hava, su ve toprak. Bunlardan ilk beşi (letaif-i hamse) emir âleminden, son beşi ise insanlar âlemindendir.
Letâif ne demek Osmanlıca?
Letaif-i Rivayat (Osmanlıca: لطائف روایات; Rivayet-i Güzel Hikâyeler), Ahmed Midhat Efendi’nin 1870-1894 yılları arasında yayımladığı bir dizi hikâyedir.
Osmanlıca latife ne demek?
Latife, “insanları güldüren ve neşelendiren hoş ve güzel sözler, özellikle fıkra, nükte, şaka, anekdot” vb. olarak tanımlanmakla birlikte, Divan edebiyatı döneminden itibaren farklı eserlerde farklı kullanım alanları bulmuştur. Kaynaklarda “nükte, mizah, şaka, alay ve eğlence” karşılığı verilmektedir.
Letâif sır nedir?
Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.
Tasavvufta letâif ne demek?
Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında seyrüsefer metodu. Tasavvufta insandaki ilahi özü ifade eden bir terim. İnsanın canlılığını sağlayan algılayan ve bilen unsur.
Latife eylemek ne demek?
şaka, şaka.
Latifedir ne demek?
Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.
Letâif ne demek edebiyatta?
İnsanları güldüren, neşelendiren hoş sözler, güzel sözler; özellikle şaka, nükte, sözle anlatılması zor bir kavram, ince bir mana, kalbe işleyen bir duygu anlamına gelen latife/letâif; insanı güldüren garip sözler ve hikâyeler demektir.
Letâif ne demek Osmanlıca?
Arapça Latifa’nın çoğulu. Latifas anlamına gelir. Lataif-e-sitta (Arapça: اللطائف الستة) Sufi ruhsal psikolojisinde, özel algı organları, deneyimler veya eylemler için ince insan yetenekleridir.