İçeriğe geç

Yetiştirme Kuramının Bileşenleri Nelerdir

Yetiştirme kuramının bileşeni nedir?

İkinci bölüm, yetiştirme teorisinin üç bileşeni olan kurumsal süreç analizi, istihbarat sistemi analizi ve yetiştirme analizi hakkında bilgi sağlar. Ayrıca, ikinci bölüm, eğitim kanıtı olarak adlandırılabilecek “paylaşılan bir görüş oluşturma” kavramını ayrıntılı olarak açıklar.

Gerbner modeli nedir?

Gerbner, mesajı gerçeklik kavramıyla ilişkilendirir. Mesajın ne hakkında olduğunu belirler ve alıcının algı ve anlam meseleleri üzerinde düşünmesini sağlar. Amaç, geniş bir uygulama yelpazesine sahip bir model yaratmaktır.

Ekme kuramı nedir?

Yetiştirme kuramı esas olarak medyayı sosyalleşme aracı olarak değerlendirir ve televizyonda sunulan gerçeklik versiyonuna inanma olasılığının televizyon izleme süresiyle artıp artmadığını belirlemeyi amaçlar.

Osgood ve Schramm modeli nedir?

Osgood-Schramm modeli, mesajların kodlama ve kod çözme arasında iki yönde iletildiği dairesel bir iletişim modelidir. Bu nedenle bu model, eşzamanlı, kişilerarası iletişimi tanımlamak için uygundur; ancak, çok az veya hiç geri bildirimin olmadığı durumlar için daha az uygundur. Osgood-Schramm modeli, mesajların kodlama ve kod çözme arasında iki yönde iletildiği dairesel bir iletişim modelidir. Bu nedenle bu model, eşzamanlı, kişilerarası iletişimi tanımlamak için uygundur; ancak, çok az veya hiç geri bildirimin olmadığı durumlar için daha az uygundur.

Özellik faktör modeli nedir?

1- PARSONS MODELİ VEYA İŞLEMSEL FAKTÖR TEORİSİ (1909) Bireyi inceleme, güçlü ve zayıf yönlerini belirleme, becerilerini, ilgi alanlarını ve kişiliğini belirleme aşamasıdır. İşin özelliklerinin incelenmesi; İstenen beceri ve yeterlilikler belirlenir. Bireysel ve mesleki özelliklerin karşılaştırılması; Özel kişi ve şirket eşleştirilir.

Glasserin seçim kuramı nedir?

Gerçeklik terapisi, Amerikalı psikiyatrist William Glasser’ın seçim teorisine dayanmaktadır. Karar teorisinde, herkesin kendi hayatını kontrol edebileceği varsayılır ve bireyin yaptığı her şeyden sorumlu olduğu kabul edilir.

Gesell olgunlaşma kuramı nedir?

Arnold Gesell’in Olgunlaşma Teorisi: Arnold Gesell, çocuklarda fiziksel ve motor gelişimin aşamalarına dikkat çeker ve dünyadaki tüm çocuklarda fiziksel ve motor gelişimin aynı sırayla ve benzer yaşlarda gerçekleştiğini belirtir. Başarılı bir gelişim için uygun bir ortamın bulunması gerektiğini belirtir.

Özdeşleyim kuramı nedir?

Tanımlama -genel ve basit anlamda- özne ile nesne arasında kurulan ilişkinin biçimidir. Genellikle estetik çerçevesinde ele alınan bu kavram, “şüphesiz sadece estetik tutumumuzu etkileyen belirli bir duygu değil, aynı zamanda günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız ve deneyimlediğimiz bir duygu türüdür.”

Riley Riley modeli nedir?

Riley ve Riley’in sosyolojik modeli Riley ve Riley’e göre gönderici, aynı sistem içindeki diğer insanların ve grupların faaliyetlerine ve beklentilerine uygun olarak mesajını gönderir. Riley ve Riley, iletişim sürecini etkileyen faktörler olarak sosyal grupların önemine dikkat çekmiştir.

Laswell modeli nedir?

Lasswell’in modeli iletişimi beş temel soru kullanarak analiz eder: ‘Kim’, ‘Ne diyor’, ‘Hangi kanalda’, ‘Kime’ ve ‘Hangi etkiyle’. Bu sorular iletişim sürecinin en önemli bileşenleriyle ilgilidir. Mesajı formüle eden kişiyi kim soruyor ve mesajın içeriği hakkında ne düşünüyorsunuz? Lasswell’in modeli iletişimi beş temel soru kullanarak analiz eder: ‘Kim’, ‘Ne diyor’, ‘Hangi kanalda’, ‘Kime’ ve ‘Hangi etkiyle’. Bu sorular iletişim sürecinin en önemli bileşenleriyle ilgilidir. Mesajı formüle eden kişiyi kim soruyor ve mesajın içeriği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dance sarmal modeli nedir?

Spiral İletişim Modeli, Dance tarafından geliştirilen, iletişimin dinamik bir süreç olduğunu ve zaman içinde gönderici ile alıcı arasında geliştiğini, böylece iletişim sürecinin her aşamasında bilgi ve deneyim açısından yeni derslerin eklendiğini öne süren bir iletişim modelidir.

Fikir grupları kuramı nedir?

Görüş grubu teorisi, benzer ilgi alanlarına sahip insanların ortak bir karara vardığı ve çoğunluğa/gruba uyma eğiliminin başkalarının görüşlerini etkilediği ilkesine dayanır. Başka bir deyişle, görüş grubu teorisi, diğer insanların da çoğunluk tarafından kabul edilen görüşlere katıldığı ilkesine dayanır.

Jest kuramı nedir?

Jest teorisi: Beden hareketleri olan jestleri, duygu ve hisleri ifade eden içgüdüsel hareketler olarak ele alır. Düşünürlere göre yerli halkların dilinde görsel işaretler işitsel işaretlerden önce gelir. Ancak jestlerden akustik sinyallere geçiş yakın zamana kadar belirsizliğini korumuştur.

Mantıksal eylem kuramı nedir?

Mantıklı eylem teorisi (TRA veya ToRA), insan eylemindeki tutumlar ve davranışlar arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlar. Esas olarak bireylerin önceden var olan tutumlarına ve davranışsal niyetlerine dayanarak nasıl davranacaklarını tahmin etmek için kullanılır. Mantıklı eylem teorisi (TRA veya ToRA), insan eylemindeki tutumlar ve davranışlar arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlar. Esas olarak bireylerin önceden var olan tutumlarına ve davranışsal niyetlerine dayanarak nasıl davranacaklarını tahmin etmek için kullanılır.

Özümseme kuramı nedir?

Özümseme, bir kişinin çevresinden gelenleri değiştirme ve hedeflenen bir şekilde entegre etme yeteneğini tanımlarken, adaptasyon, bir kişinin yeni bilgileri eski bilgilerle uzlaştırmak için mevcut yapıları değiştirme veya uyarlama işlevini tanımlar. Birisi yeni bilgileri mevcut bilgilerle açıkladığında, bunları işlemeye çalışıyor demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort