Obruk Türkiye’de nerede görülür?
Ülkemizde en çok obruk görülen yer Konya Havzası’dır. Burada 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğinde olan Kızören Obruk’udur. Konya Havzası’ndan sonra obrukların en çok görüldüğü diğer yer ise Antalya’nın Çimiköy Platosu’dur.
Konya’da obruk nerede oldu?
Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Seyit Hacı Yaylası yakınlarındaki pancar tarlasında akşam saatlerinde yeni bir çöküntü meydana geldi. Çöküntünün 40 metre derinliğinde olduğu ortaya çıktı.
Obruk hangi ilçededir?
Konya’nın Karapınar ilçesinde 100 metre çapında ve 10 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Mısırlı Yaylası’nda pancar tarlasının yanında oluşan obruk, tarlada çalışan işçiler tarafından fark edildi. Görgü tanıkları, obruk oluşurken uçak sesine benzer bir ses duyduklarını iddia etti.
Obrukların altında ne var?
Çöküntü, kireç taşı gibi çözünebilir kayaların zamanla yeraltı boşlukları oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan bir karst manzarasıdır. Karbonik asit, yeraltı suyunun karbondioksit ile birleşmesiyle oluşur.
Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?
Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.
Dünyanın en büyük obruğu nerededir?
Büyük Mavi Delik, Belize kıyılarında bulunan büyük bir su altı çukuru veya hendeğidir. Belize Şehri’ne 70 km uzaklıktaki Lighthouse Reef’in merkezinde yer almaktadır.
Obruklar ne kadar derin?
Çöküntülerin çapı genellikle 25 ila 250 m arasındadır ve derinlikleri 20 ila 25 m’den fazladır. Bazı çöküntüler yeraltı su seviyesi nedeniyle artık yeraltı drenajına bağlı değilse kuru olabilir, ancak su seviyesi yeraltı su seviyesinin üzerindeyse bir göl içerebilirler.
Kızören obruğu nerededir?
Kızören Gölü (Kızören Çöküntüsü Gölü), Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstik bir çöküntü gölüdür. Çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metre olup, bunun 145 metresi su ile doludur.
Obruk platosu nerededir?
Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Obruk Platosu, Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Konya obruk nereye bağlıdır?
Obruk, Konya ilinin Karatay ilçesine bağlı bir ilçedir.
Konya Ovası hangi ilçededir?
Özellikler. Konya Ovası, Çukurova Deltası Ovası’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ovasıdır. Bu ova, ülkenin tarım arazisinin %17’sini kaplar. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde Konya ile Karapınar arasında ve güneybatı-kuzeydoğu yönünde Karapınar ile Bor arasında yer alır.
Obruk platosu karstik mi?
Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alan Obruk Platosu, Konya Ovası ile Tuz Gölü’nü morfolojik olarak birbirinden ayırmakta ve karstik yapısıyla iki havza arasındaki hidrolojik bağlantıyı sağlamaktadır.
Türkiye’de kaç tane obruk var?
Son 10 yılda (2010-2020), geçen yıl hariç, farklı çap ve büyüklükte 309 adet çöküntü tespit edilmiştir. 2020 yılında 94 adet bilinmeyen ve daha önce oluşmuş yeni çöküntü tespit edilirken, geçen yıl daha önce oluşmuş ancak literatürde yer almayan 1742 adet çöküntü tespit edilmiştir. Böylece geçmişten bugüne keşfedilen çöküntü sayısı 2240’a ulaşmıştır.
Obruklar en çok nerede?
Bölgenin tanımı: Obruk Platosu, güneyde Konya Ovası ile Tuz Gölü Havzası’nı ayıran kapalı Konya Havzası’nın orta kesiminde bulunan bir karst platosudur. Son derece geçirgen karst yapısı nedeniyle, yeraltı suyunun bu yapının erimesine neden olduğu yerlerde obruk adı verilen çöküntüler vardır.
Konyada neden obruk oluşuyor?
“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.
Tarlada obruk neden olur?
Karbonik asit, yeraltı suyunun karbondioksitle birleşmesiyle oluşur. Zamanla bu karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprağı eriterek yeraltı mağaraları oluşturur ve bir süre sonra mağaranın üstündeki zemin çöker. Bu çökmeyle oluşan derin çukurlara obruk adı verilir.
Obruk platosu hangi ildedir?
Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Obruk Platosu, Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Konya ovasında kaç tane obruk var?
Konya Ovası’ndaki obruk sayısı 3 bine yaklaştı – YouTube Son araştırmalara göre, yeraltı suyu çekilmesi ve toprak çökmesi sonucu oluşan ve kullanımı her geçen yıl artan Orta Anadolu Havzası’ndaki obruk sayısı 3 bine yaklaşıyor.
Kızören Obruğu nerededir?
Kızören Gölü (Kızören Çöküntüsü Gölü), Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstik bir çöküntü gölüdür. Çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metre olup, bunun 145 metresi su ile doludur.